Header Ads Widget

Trenul Vietii (1998)


Train de vie

Într-o searã a anului 1941, Schlomo, nebunul satului, aduce consãtenilor sãi din Shtetl (sat evreiesc din Europa de Est) o stire cumplitã: germanii ucid si deporteazã spre destinatii necunoscute locuitorii evrei din shtetl-urile vecine.

În curînd, si sãtucul lor va avea aceeasi soartã.

Imediat, Consiliul Înteleptilor, în frunte cu Rabinul, se reuneste. Trebuie sã gãseascã o solutie pentru a-si salva comunitatea!
În zorii zilei, dupã multe discutii, ideea salvatoare îsi face aparitia, chiar din gura nebunului: pentru a scãpa de nazisti, vor organiza un tren fals de deportati! Se vor deghiza cu totii fie în deportati, fie în mecanici de tren, ofiteri germani sau soldati. Vor putea astfel sã treacã de barajele si de liniile naziste, pentru a se duce cãtre Tara Fãgãduintei, la Eretz Israel, via Uniunea Sovieticã.

Tot sãtucul începe pregãtirile în secret, si cu mare febrilitate. Se croiesc uniforme naziste, se învatã limba germanã fãrã accent idis, se fac ausweiss-uri nemtesti false, prin intermediul unui vãr comunist din capitalã, se asambleazã trenul, vagon cu vagon.

Si apoi, într-o noapte, trenul porneste, ca o adevãratã Arcã a lui Noe, lãsînd în urmã sãtucul pustiu.

La teama de adevãratii germani se adaugã conflictele personale ale cãlãtorilor din tren – pe cît de nostime, pe atît de imprevizibile: falsii nazisti încep sã se ia în serios, profitînd de autoritatea si de importanta pe care le-o dau uniformele, atrãgîndu-si ura “deportatilor”. Acestia, furiosi, devin “comunisti”, si se hotãrãsc sã combatã “fascistii”, clasa “imperialistã” si “burghezã”…. Si asta în timp ce adolescentii descoperã dragostea – adesea imposibilã între o fatã de “deportat” si un fiu de “nazist”, iar copiii continuã sã tragã chiulul ….

Si trenul merge înainte, trece prin diferite tãri, în cãutarea libertãtii…

Oare vor reusi? Oare vor scãpa?

Si dacã toatã aceastã aventurã nu ar fi decît un vis, visul lui Schlomo, nebunul?

Regia
Radu Mihaileanu

In rolurile principale
Rufus, Lionel Abelanski

Gen
Comedie

Colectie filme

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

Laurenţiu Ursu a spus…
corect este Shtetl sau Ştetl, adica targ...
Daniel Nicolae a spus…
Mercy pentru corectie.
M-am documentat si ai dreptate.