Header Ads Widget

Renee Zellweger


Pana in momentul aparitiei alaturi de Tom Cruise in Jerry Maguire (1996), numele actritei Renee Zellweger era necunoscut, pe plan international.

Desi nu a castigat nimic in acel an la premiile Oscar, are in palmares alte cateva premii, printre care si premiul Best Breakthrough Performer acordat de National Board of Review.

Desi este jumatate elvetiana si jumatate norvegiana, blonda actrita s-a nascut in Katy, Texas, un oras mic de langa Houston. Pe cand era inca la colegiu, Zellweger a luat lectii de actorie, descoperindu-si chemarea catre aceasta a saptea arta; dupa absolvire, a debutat intr-un film, cu un rol mic in filmul lui Richard Linklater, Dazed and Confused (1993).

A avut primul rol adevarat in rolul chelneritei din Love and a .45 (1994), pentru care a castigat prima nominalizare la Independent Spirit Award; a castigat o a doua nominalizare cu The Whole Wide World (1996), primind aprecieri la mai multe festivale de film. Urmare a succesului cu Jerry Maguire, Zellweger merge mai departe dovedindu-se o actrita apta sa joace roluri variate, de la ziarista ambitioasa din One True Thing (1998), la un rol de rebela in filmul lui Boaz Yakin, A Price Above Rubies (1998).

A dat dovada de romantism in comedia The Bachelor (1999), in rolul iubitei lui Chris O'Donnell. Cel de-al doilea ei rol de chelnerita in Nurse Betty ii aduce un premiu pentru cea mai buna actrita in 2000 la Globurile de Aur.

In 2003 apare in Cold Mountain, iar pentru acest rol primeste Globul de Aur si Oscar-ul pentru cea mai buna actrita in rol secundar.

Filmografie:
Renascut din cenusa (Cinderella Man) (2005) - - - Mae Braddock
Povestea unui Rechin (Shark Tale) (2004) - - - Angie
Bridget Jones: The Edge of Reason (Bridget Jones: The Edge of Reason) (2004) - - - Bridget Jones
Cold Mountain (Cold Mountain) (2003) - - - Ruby Thewes
Jos cu dragostea (Down with Love) (2003)
Dragoste otravitoare (White Oleander) (2002)
Chicago (Chicago) (2002)
Jurnalul lui Bridget Jones (Bridget Jones's Diary) (2001) - - - Bridget Jones
Sora Betty (Nurse Betty) (2000)
Jerry Maguire (Jerry Maguire) (1996)

Colectie filme

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii