Header Ads Widget

Seria de filme Predator

Predator este o franciză media americană de acțiune științifico-fantastică centrată pe seria de filme care prezintă întâlnirile omenirii cu o rasă inteligentă de vânători extratereștri care caută trofee, cunoscută sub numele de „Yautja”. Produs și distribuit de 20th Century Fox, seria de filme a început cu filmul Predator (1987), regizat de John McTiernan, și a fost urmat de trei continuări, Predator 2 (1990), Predators (2010), Predatorul / The Predator (2018) și un prequel, filmul Prada / Prey (2022). Seria de filme Predator a dus la numeroase romane, benzi desenate și spin-off de jocuri video, cum ar fi Predator: Concrete Jungle (2005) și Predator: Hunting Grounds (2020). Franciza Alien vs. Predator combină continuitățile și universul francizei Alien cu franciza Predator și constă din două filme Alien vs. Predator și Alien vs. Predator: Requiem, precum și serii variate de benzi desenate, cărți și jocuri video.


Franciza Predator descrie o serie de întâlniri mortale între umanitate și o specie extraterestră ostilă, vânătoare de trofee, cunoscută sub numele de Yautja. Predominant în zilele noastre ale secolelor 20 și 21, seria cuprinde filme care, deși sunt în mare parte independente, prezintă confruntări umane cu Yautjas în diferite locații. Atrase de căldură și conflict, creaturile călătoresc pe Pământ de secole pentru a vâna oameni; planetele „cel mai periculos joc”.

Premisă

Prădătorii, deși brutali și cruzi după standardele umane, sunt războinici disciplinați, legați de coduri stricte de onoare. Acestea vizează în primul rând persoane care teoretic pot riposta, cum ar fi soldații, criminalii și forțele de ordine. Nu vor face rău civililor neînarmați, femeilor însărcinate, copiilor sau celor cu o afecțiune sau o boală deliberată. Spre deosebire de majoritatea monștrilor din filme, cum ar fi xenomorful din filmele Alien sau Terminator, Yautja sunt capabili atât de milă, cât și de rațiune, deși rareori arată asta pe parcursul serialului. Rasa Yautja, sau cel puțin o facțiune din cadrul ei, este, de asemenea, cunoscută că răpește oameni, printre alte ființe, și îi vânează pe planete pe care le întrețin ca rezerve de vânat.


Predator (1987)



O echipă de salvare paramilitară de elită, condusă de maiorul Dutch, se află într-o operațiune secretă într-o junglă din America Centrală, unde au sarcina să salveze un oficial și asistentul său de gherilă atunci când întâlnesc o creatură extraterestră extrem de periculoasă cu tehnologie futuristă care îi vânează ca sport și sunt forțați să găsească o modalitate de a-l învinge înainte de a ucide întreaga echipă în timp ce așteaptă o salvare cu elicopterul.


Predator 2 (1990)



În vara cu căldură record a anului 1997, un alt Predator sosește în Los Angeles și vânează membri violenți ai bandei, atrăgând atenția forțelor de poliție locale, în special a locotenentului Harrigan, care urmărește creatura în timp ce se dezlănțuie prin oraș. Creatura în sine este, la rândul său, vânată de grupul secret guvernamental OWLF, condus de agentul CIA Peter Keyes, care dorește să o captureze pentru studiu.


Predators (2010) aka Predator 3



Un grup de mercenari și criminali notorii se trezesc răpiți și transportați pe o planetă extraterestră din junglă, unde trebuie să învețe să lucreze împreună pentru a lupta împotriva unei trupe de Super Prădători și a altor creaturi extraterestre care îi urmăresc și să găsească o cale de a scăpa din asta.


Predatorul / The Predator (2018) aka Predator 4



În urma prăbușirii unei nave spațiale Predator pe Pământ, Ranger-ul armatei americane Quinn McKenna și o echipă de soldați trebuie să se unească pentru a doborî o pereche de Predatori, inclusiv un nou Predator îmbunătățit genetic, și pentru a preveni o invazie a planetei.


Prada / Prey (2022) aka Predator 5



Odată cu vânzarea activelor 21st Century Fox către The Walt Disney Company, viitorul serialului a fost pus sub semnul întrebării, deși Bob Iger a confirmat că anumite proprietăți vor rămâne cu rating R. În decembrie 2019, a fost anunțat că Dan Trachtenberg va dezvolta un film sub titlul de lucru Skulls, cu un scenariu de Patrick Aison, plasat în timpul războiului civil american. În noiembrie 2020, a fost dezvăluit că proiectul a fost de fapt un al cincilea film din franciza Predator. Trachtenberg a indicat că a lucrat la film din 2016, cu intenția de a comercializa proiectul fără nicio referire la Predator. Compania Walt Disney a produs proiectul prin banner-ul 20th Century Studios. În mai 2021 a fost anunțat că actrița Amber Midthunder va juca rolul principal în film. La sfârșitul lunii iulie, titlul a fost scurtat la Skull înainte de a deveni oficial Prey / Prada în noiembrie; filmul a fost lansat pe Hulu pe 5 august 2022.

Naru, o războinică Comanche pricepută, se străduiește să dovedească că este un vânător și se trezește nevoită să-și protejeze oamenii de un Predator, precum și de comercianții francezi de blănuri care distrug Bivolul pe care oamenii ei se bazează pentru supraviețuire.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii