Header Ads Widget

Seria de filme Alien

Alien este o serie de filme horror și acțiune științifico-fantastică centrată pe seria de filme care îl înfățișează pe ofițerul de adjudecare Ellen Ripley (Sigourney Weaver) și luptele ei cu o formă de viață extraterestră, denumită în mod obișnuit „The Alien / extratereștrul” sau Xenomorf.



Produs și distribuit de 20th Century Studios, seria de filme a început cu filmul Alien (1979), regizat de Ridley Scott, și a fost urmat de trei continuări: Alien 2 - Misiune de pedeapsă / Aliens (1986) regizat de James Cameron; Alien 3 (1992) regizat de David Fincher, și Alien: Renașterea / Alien Resurrection (1997) regizat de Jean-Pierre Jeunet. Ridley Scott a regizat, de asemenea, o serie de filme prequel, compusă din filmul Prometheus (2012) și filmul Alien: Pactul / Alien: Covenant (2017), care urmărește isprăvile androidului David 8 și creatorii creaturilor eponime numite „Ingineri”.

Seria de filme Alien a dus la numeroase romane, benzi desenate, jocuri video și un viitor serial de televiziune dezvoltat de Ridley Scott și Noah Hawley pentru FX pe Hulu. A inspirat o serie de filme spin-off – în special seria Alien vs. Predator, care combină continuitățile francizei Alien cu franciza Predator și constă din două filme Alien vs. Predator și Alien vs. Predator: Requem, precum și diverse serii de benzi desenate, cărți și jocuri video.

Seria originală


Alien (1979)



În drumul său înapoi pe Pământ, vehiculul comercial de remorcare Nostromo este deviat către un planetoid pustiu de un semnal criptic de la o navă extraterestră abandonată. În interiorul navei extraterestre, echipajul descoperă mii de obiecte asemănătoare ouălor. O creatură, eliberată dintr-unul dintre ouă, se atașează de fața unui membru al echipajului, făcându-l inconștient. Ceilalți întrerup carantina pentru a-l întoarce în Nostromo. Parazitul moare și membrul echipajului se trezește, aparent neafectat. Curând după aceea, un organism extraterestru iese din pieptul lui și crește rapid într-o creatură letală mare, pe care echipajul supraviețuitor încearcă să o omoare. Nostromo este distrus într-o încercare nereușită de a ucide creatura, lăsând-o pe Ellen Ripley ca singura supraviețuitoare în barca de salvare a navei.

Alien 2 - Misiune de pedeapsă / Aliens (1986)



După 57 de ani în hipersomn, Ripley se trezește la bordul unei stații spațiale medicale care orbitează Pământul. Ea povestește evenimentele din Nostromo, dar nu este crezută de superiorii ei din corporația Weyland Yutani, care acum a început să teraformeze și să colonizeze planetoidul din primul film. Când contactul cu colonia se pierde, Ripley este convinsă să însoțească o echipă de pușcași marini pentru a investiga. Ei descoperă că coloniștii au fost distruși după ce au fost îndrumați de companie să securizeze nava abandonată raportată de Ripley. Există un singur supraviețuitor, o fată pe nume Newt. Extratereștrii depășesc cu mult în număr și îi copleșesc rapid pe soldații, care luptă pentru supraviețuire. Doar o mână de oameni, inclusiv Ripley și Newt, scapă.

Alien 3 (1992)



Imediat după evenimentele din Aliens, nava militară USS Sulaco, care transportă supraviețuitorii, ia foc. Ocupanții sunt ejectați într-o capsă de evacuare, care se prăbușește pe planeta rafinăriei/închisorii Fiorina „Fury” 161. Toți cei aflați la bord, cu excepția lui Ripley, sunt uciși. Un extraterestru facehugger este de asemenea la bord și impregnează un animal cu un extraterestru, care în curând începe să omoare deținuți și gardieni. Ripley descoperă că o regină extraterestră crește în interiorul ei și este hotărâtă să se omoare atât pe ea, cât și pe creatură înainte ca Weyland Yutani să le poată exploata.

Alien: Renașterea / Alien Resurrection (1997)



La două sute de ani de la evenimentele din Alien 3, mai multe clone ale lui Ripley, inclusiv regina extraterestră pe care o purta, sunt crescute de armată la bordul USM Auriga. Armata intenționează să exploateze extratereștrii și folosește oameni răpiți și predați lor de un grup de mercenari ca gazde pentru ouăle reginei. Extratereștrii evadează, iar Ripley 8 (o clonă amestecată cu ADN extraterestru) și mercenarii încearcă să evadeze și să distrugă Auriga înainte de a ajunge pe Pământ.

Seria de filme Alien crossover

Inspirați de seria Dark Horse Comics, realizatorii filmului Predator 2 (1990) au încorporat un ou de Paște în care a fost văzut un craniu de extraterestru într-o cutie de trofee Predator. Expansiunile acestui univers comun între francizele Alien și Predator au urmat prin benzi desenate și jocuri video, ducând la lansarea unei francize de film cu lansarea Alien vs. Predator în 2004, urmată de Aliens vs. Predator: Requiem în 2007. Franciza a generat diverse benzi desenate, romane, jocuri video și alte produse bazate pe sau inspirate de filme. Un al treilea film diferit de la producerea lui Requiem s-a zvonit că va fi produs. La mijlocul anului 2018, Shane Black, regizorul The Predator, și-a exprimat convingerea că un al treilea Alien vs. Predator ar putea avea loc, indicând interesul studioului pentru ambele francize.

Alien vs. Predator (2004)



În 2004, o navă-mamă Predator sosește pe orbita Pământului pentru a atrage oamenii pe un vechi teren de antrenament pentru Predator de pe Bouvetøya, o insulă la o mie de mile nord de Antarctica. O piramidă îngropată care degajă o „înflorire de căldură” atrage un grup de exploratori conduși de miliardarul și inginerul autodidact Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen), fondatorul inițial și CEO al Weyland Industries, care activează fără să știe o linie de producție de ouă extraterestre iar Regina extraterestră aflată în hibernare este trezită în piramidă.

Aliens vs. Predator: Requiem (2007)



Amplasat imediat după evenimentele din filmul anterior, hibridul Predalien de la bordul navei de cercetători Predator, care tocmai s-a separat de nava-mamă prezentată în filmul anterior, a crescut la dimensiunea adultă și se apucă să-i omoare pe Predatorii de la bordul navei, făcând-o să aterizeze forțat în orășelul Gunnison, Colorado. Ultimul Predator supraviețuitor activează o baliză de primejdie care conține o înregistrare video a Predalienului, care este primită de un Predator veteran pe lumea natală a Predatorului, care pornește spre Pământ pentru a „curăța” infestarea.

Seria de filme Alien prequel

Dezvoltarea unei povești prequel a început la începutul anilor 2000, când atât Ridley Scott, cât și James Cameron au început să dezvolte idei pentru o poveste care să exploreze originile extratereștrilor. În 2002, dezvoltarea Alien vs. Predator a avut prioritate, iar proiectul prequel a rămas latent până în 2009. Jon Spaihts a scris primul scenariu pentru proiect, dar Scott a optat apoi pentru o altă direcție și l-a angajat pe Damon Lindelof în 2010, pentru a rescrie scenariul filmului într-o poveste care s-a concentrat pe creatorii extratereștrilor, mai degrabă decât pe extratereștrii înșiși. Filmul, intitulat Prometheus, a fost lansat în 2012 cu succes la box office și în mare parte recenzii pozitive.

Până în 2014, dezvoltarea celui de-al doilea prequel era în curs, Ridley Scott revenind ca regizor. Scenariul filmului a fost scris inițial de Jack Paglen în 2013, dar a fost ulterior rescris de Michael Green și Dante Harper, înainte ca colaboratorul lui Ridley Scott de la filmul Gladiator, John Logan, să scrie versiunea finală. Filmul, intitulat Alien: Pactul / Alien: Covenant, a început producția în februarie 2016 și a fost lansat pe 19 mai 2017. Alien: Pactul a fost o dezamăgire de box office, încasând 240,9 milioane de dolari la nivel mondial, față de un buget de producție de 97 de milioane de dolari, primind în același timp recenzii critice. Povestea seriei prequel se concentrează în jurul androidului David 8 și a două echipaje pe care le însoțește în expediții pentru a-i întâlni pe misterioșii Ingineri.

Prometheus / Prometeu (2012)



Cu aproximativ 30 de ani înainte de evenimentele din Alien, oamenii de știință Elizabeth Shaw și Charlie Holloway descoperă o hartă stelară printre rămășițele mai multor culturi antice ale Pământului. Însoțiți de David 8 și sperând să descopere originile omenirii, aceștia călătoresc la bordul navei spațiale USCSS Prometheus și ajung pe îndepărtata planetă LV-223 în sistemul Zeta2 Reticuli, aceeași regiune a spațiului în care se află planetoidul LV-426 din Alien. Acolo descoperă rămășițele antice ale unei civilizații avansate, numită Ingineri (aceeași rasă ca și pilotul mort de pe nava abandonată din Alien), care dezvoltau arme biologice sub forma unui mutagen patogen care ar fi putut duce la dispariția rasei umane.

Alien: Pactul / Alien: Covenant (2017)



La unsprezece ani după evenimentele lui Prometheus, nava colonie USCSS Covenant, care transportă mii de coloniști și sute de embrioni umani în crio-stază, își face drum spre planeta Origae-6. Echipajul este trezit de o explozie de neutrini și interceptează o transmisie trimisă de Shaw, pe care decid să o urmărească într-o lume natală a Inginerilor aparent locuibilă (numită Planeta 4), lipsită de orice viață non-florală. Când mai mulți membri ai echipajului sunt infectați cu același mutagen întâlnit de echipajul Prometheus și dau naștere unei noi rase de Alien, Neomorphs, androidul David 8 luptă să îi salveze.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii