Header Ads Widget

Jennifer Lawrence - biografie și filme

Biografie Jennifer Lawrence

Jennifer Shrader Lawrence s-a născut pe 15 august 1990, în Louisville, Kentucky, într-o familie modestă în care mama pe nume Karen (Koch) administra o tabără pentru copii și tatăl, Gary Lawrence, care lucra în construcții. Are doi frați mai mari, Ben și Blaine, și are origini engleze, germane, irlandeze și scoțiene.



Cariera actriței Jennifer Lawrence a început când a călătorit în Manhattan la vârsta de paisprezece ani, după ce a abandonat clasa a VIII-a. După ce a efectuat prima ei audiție, agenții i-au spus mamei sale că „a fost cea mai bună audiție la rece a unui tânăr de 14 ani pe care au auzit-o vreodată” și au încercat să o convingă pe mama ei s-o lase să petreacă vara în Manhattan. După ce a părăsit agenția, Jennifer Lawrence a fost văzută de un agent în timpul filmării unei reclame H&M și i-a cerut să-l lase să-i facă o fotografie. A doua zi, agentul respectiv a invitat-o ​​la studio pentru o audiție citită la rece. Din nou, agenții au fost foarte impresionați și au insistat puternic la mama ei să îi permită să petreacă vara în New York. Mama ei a lăsat-o și ulterior Jennifer a apărut în reclame precum „My Super Sweet 16” de la MTV și a jucat un rol în filmul The Devil You Know (2013).

 La scurt timp după aceea, cariera ei a forțat-o pe ea și familia ei să se mute la Los Angeles, unde a fost distribuită în serialul The Bill Engvall Show (2007) și în filme mai mici precum The Poker House (2008) și The Burning Plain (2008).

Marea ei șansă a venit când a jucat rolul Ree în filmul Winter's Bone - Mâinile tatălui meu (2010), care i-a adus nominalizarea la Oscar și la Globul de Aur. La scurt timp după aceea, ea și-a asigurat rolul Mystique în restartul francizei X: First Class - X-Men: Cei dintâi (2011), care a devenit un succes în vara anului 2011. În această perioadă, Jennifer Lawrence a obținut rolul vieții ei, când a fost distribuită în rolul Katniss Everdeen în filmul The Hunger Games - Jocurile foamei (2012), o ecranizare după cartea de succes cu același nume. Filmul a devenit unul dintre filmele cu cele mai mari încasări din istorie, cu peste 407 milioane de dolari la box-office-ul SUA și a propulsat-o instantaneu pe Jennifer Lawrence pe lista de top în rândul tinerilor actori și actrițe. Trei continuări ale jocurilor foamei au fost lansate în fiecare noiembrie consecutiv: The Hunger Games: Catching Fire - Jocurile foamei: Sfidarea (2013), The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 - Jocurile foamei: Revolta - Partea I (2014) și The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 - Jocurile Foamei: Revolta - partea 2 (2015), în care Jennifer Lawrence și-a reluat rolul.

În 2012, comedia romantică Silver Linings Playbook - Scenariu pentru happy-end (2012) i-a adus Oscarul, Globul de Aur, Screen Actors Guild Award, Satellite Award și Independent Spirit Award pentru cea mai bună actriță, printre alte premii, făcând-o cea mai tânără actriță nominalizată vreodată la două premii Oscar pentru cea mai bună actriță, și al doilea cel mai tânăr câștigător al categoriei Cea mai bună actriță.

A jucat în populara dramă-comedie American Hustle - Scandal in stil american (2013) a lui David O. Russell, în rolul Roselyn Rosenfield și a făcut echipă din nou cu regizorul pentru a o interpreta pe inventatoarea Joy Mangano într-o altă comedie de familie, Joy (2015). Pentru rolul Roselyn Rosenfield a obținut o nominalizăre la Oscar în categoria Cea mai bună actriță în rol secundar, iar pentru rolul Joy Mangano a fost nominalizată la categoria Cea mai bună actriță. 

În 2016 a jucat rolul Mystique pentru a treia oară în X-Men: Apocalypse (2016), film care a primit recenzii mixte. Helen O'Hara de la revista Empire a scris despre film că a fost o dezamăgire față de versiunile anterioare ale seriei și a criticat-o pe Jennifer Lawrence pentru că a făcut personajul ei prea sumbru. În ciuda acestui fapt, a fost premiată ca Actriță de film preferată la a 43-a ediție a premiilor People's Choice Awards. Jennifer Lawrence a fost plătită cu 20 de milioane de dolari pentru a juca în filmul de dragoste științifico-fantastic Passengers - Pasagerii (2016), film care a primit recenzii dezamăgitoare, spre surprinderea actorilor și a echipei de filmare.

Filmul horror psihologic Mother! - Mama a lui Darren Aronofsky a fost singurul film în care a jucat Jennifer Lawrence în 2017. Ea a jucat o tânără soție care suferă o traumă atunci când casa ei este invadată de oaspeți neașteptați. Lawrence a petrecut trei luni într-un depozit din Brooklyn repetând pentru film.

În anul următor, ea a jucat în rolul Dominika Egorova, un spion rus care intră în contact cu un misterios agent CIA (interpretat de Joel Edgerton), în thrillerul de spionaj Red Sparrow al lui Francis Lawrence, film bazat pe romanul cu același nume al lui Jason Matthews. Un an mai târziu, Lawrence și-a făcut a patra și ultima apariție în rolul Mystique, în filmul cu super-eroi Dark Phoenix, care a fost un eșec de critică și de box office.

La sfârșitul anului 2021, Jennifer Lawrence va apare în filmul Don't Look Up, în care joacă alături de nume mari precum Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett și Meryl Streep



Filmele actriței Jennifer Lawrence

 Bad Blood
Elizabeth Holmes
 2022Causeway
 2019Dark Phoenix / X-Men: Dark Phoenix
Raven / Mystique
 2018Dior: Joy (Video scurt)
Woman
 2018Red Sparrow
Dominika Egorova
 2017Mother! - Mamă!
Mother
 2016Passengers - Pasagerii
Aurora Lane
 2015Joy
Joy
 2014Serena
Serena Pemberton
 2014X-Men: Days of Future Past - X-Men: Viitorul este trecut
Raven / Mystique
 2013American Hustle - Scandal in stil american
Rosalyn Rosenfeld
 2013The Devil You Know
Young Zoe
 2012House at the End of the Street - O casa la capatul strazii
Elissa
 2012The Hunger Games - Jocurile foamei
Katniss Everdeen
 2011X: First Class - X-Men: Cei dintâi
Raven / Mystique
 2011The Beaver - Castorul
Norah
 2011Like Crazy - La nebunie!
Sam
 2010Winter's Bone - Mâinile tatălui meu
Ree
 2007-2009The Bill Engvall Show (Serial)
Lauren Pearson - 31 de episoade
 2008The Burning Plain
Mariana
 2008The Poker House
Agnes
 2008Garden Party
Tiff
 2007-2008Medium - Mediumul (Serial)
Young Allison / Claire Chase - 2 episoade
 2007Not Another High School Show (Film TV)
Frantic Girl (necreditată)
 2007Cu sânge rece (Serial)
Abby Bradford - 2007 -1 episod
 2006Company Town (TV Scurt)
Caitlin
 2006Monk (Serial)
Mascot -1 episod

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii