Header Ads Widget

Jurassic Park (Film fantastic sf 1993) Trailer și detalii

Film acțiune, aventuri și sf "Jurassic Park" 1993 cu actorii Sam Neill, Laura Dern și Jeff Goldblum. Trailer, Descriere, sinopsis și dată de lansare pentru filmul "Dark City".


Despre filmul Jurassic Park

Jurassic Park este un film american de acțiune științifico-fantastică din 1993 regizat de Steven Spielberg și produs de Kathleen Kennedy și Gerald R. Molen. Este prima tranșă din franciza Jurassic Park și primul film din trilogia originală Jurassic Park și se bazează pe romanul cu același nume din 1990 de Michael Crichton și un scenariu scris de Crichton și David Koepp. Filmul este plasat pe insula fictivă Isla Nublar, situată în largul coastei Pacificului din America Centrală, lângă Costa Rica. Acolo, bogatul om de afaceri John Hammond și o echipă de geneticieni au creat un parc natural de dinozauri dispăruți. Când sabotajul industrial duce la o oprire catastrofală a instalațiilor electrice ale parcului și la măsuri de siguranță, un grup mic de vizitatori și nepoții lui Hammond se luptă să supraviețuiască și să scape de pe insula periculoasă.

Înainte ca romanul lui Crichton să fie publicat, patru studiouri au depus licitații pentru drepturile sale de film. Cu sprijinul Universal Studios, Steven Spielberg a achiziționat drepturile pentru 1,5 milioane de dolari înainte de publicarea sa în 1990; Crichton a fost angajat cu încă 500.000 de dolari pentru a adapta romanul pentru ecran. Koepp a scris schița finală, care a omis o mare parte din expunerea și violența romanului și a adus numeroase modificări personajelor. Filmările au avut loc în California și Hawaii din august până în noiembrie 1992, iar post-producția s-a desfășurat până în mai 1993, sub supravegherea lui Steven Spielberg în Polonia, când a filmat Lista lui Schindler / Schindler's List. Dinozaurii au fost creați cu imagini revoluționare generate de computer de Industrial Light & Magic (ILM) și cu dinozauri animatronici în mărime naturală, construiți de echipa lui Stan Winston. Pentru a prezenta designul sonor al filmului, care a inclus un amestec de diverse zgomote de animale pentru vuietul dinozaurilor, Steven Spielberg a investit în crearea DTS, o companie specializată în formate de sunet surround digital. Filmul a fost susținut de o campanie extinsă de marketing de 65 de milioane de dolari, care a inclus acorduri de licențiere cu peste 100 de companii.

Filmul Jurassic Park a avut premiera pe 9 iunie 1993, la Uptown Theatre din Washington, D.C., și a fost lansat pe 11 iunie în Statele Unite. A continuat să încaseze peste 914 milioane de dolari în întreaga lume în rulajul său teatral inițial, devenind filmul cu cele mai mari încasări vreodată la acea vreme, depășind propriul film al lui Steven Spielberg, E.T. Extraterestrul / E.T. The Extra-Terrestrial, un record deținut până la lansarea filmului Titanic în 1997. A primit recenzii pozitive de la critici, care i-au lăudat efectele speciale și regia lui Steven Spielberg. După relansarea a 20 de ani de la lansare în 2013, Jurassic Park a devenit cel mai vechi film din istorie care a depășit 1 miliard de dolari în vânzări de bilete și al șaptesprezecelea în general. Filmul a câștigat peste douăzeci de premii, inclusiv trei premii Oscar pentru realizările sale tehnice în efectele vizuale și designul sunetului. În 2018, a fost selectat pentru conservare în Registrul Național de Film al Statelor Unite de către Biblioteca Congresului ca fiind „important din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”. Filmul a fost urmat de cinci continuări – Lumea Dispărută: Jurassic Park / The Lost World: Jurassic Park (1997), Jurassic Park III (2001), Jurassic World (2015), Jurassic World: Un regat în ruină / Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) și Jurassic World: Dominația / Jurassic World Dominion (2022).



Descrierea sinopsis a filmului Jurassic Park / Dark City

În blockbuster-ul masiv al lui Steven Spielberg, paleontologii Alan Grant (Sam Neill) și Ellie Sattler (Laura Dern) și matematicianul Ian Malcolm (Jeff Goldblum) se numără printre un grup selectat ales să viziteze un parc tematic de pe insulă populat de dinozauri creați din ADN-ul preistoric. În timp ce creierul parcului, miliardarul John Hammond (Richard Attenborough), îi asigură pe toată lumea că instalația este în siguranță, ei realizează că nu e așa când diverși prădători feroci se eliberează și pleacă la vânătoare.

Regia
Steven Spielberg

Actori în distribuție
Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Bob Peck, Martin Ferrero, BD Wong, Joseph Mazzello, Ariana Richards, Samuel L. Jackson, Wayne Knight, Gerald R. Molen, Miguel Sandoval, Cameron Thor, Christopher John Fields, Whit Hertford, Dean Cundey, Jophery C. Brown, Tom Mishler, Greg Burson, Adrian Escober

Genul filmului
Acțiune, Aventuri, SF

Dată de lansare:
9 iunie 1993

Trailer la filmul Jurassic Park / Dark City (1993)


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii