Header Ads Widget

Seria de filme Mad Max

Mad Max este o serie de filme de acțiune post-apocaliptică australiană și o franciză media creată de George Miller și Byron Kennedy. A început în 1979 cu Mad Max și a fost urmată de trei continuări: Mad Max 2: Războinicul șoselelor / Mad Max 2: The Road Warrior (1981), Mad Max 3: Cupola Tunetului / Mad Max 3: Beyond Thunderdome (1985) și Mad Max 4: Drumul furiei / Mad Max 4: Fury Road (2015); Miller a regizat sau co-regizat toate cele patru filme. Mel Gibson a interpretat personajul titular Max Rockatansky în primele trei filme; Tom Hardy l-a interpretat pe Max Rockatansky în Mad Max: Drumul furiei.



Seria de filme Mad Max urmărește aventurile lui Max Rockatansky, un ofițer de poliție într-o viitoare Australie, care se confruntă cu colapsul societății din cauza războiului și a deficitului critic de resurse. Când soția și copilul lui sunt uciși de o bandă de motocicliști vicioasă, Max îi ucide în răzbunare și devine un singuratic în derivă în Wasteland. Pe măsură ce Australia se transformă și mai mult în barbarie, Max se trezește ajutând grupări ale civilizației, inițial pentru propriul său interes, dar motivele sale se orientează întotdeauna spre altele mai altruiste.

Seria de filme Mad Max a fost bine primită de critici, fiecare film fiind marcat „Certified Fresh” pe site-ul web de agregare a recenziilor de film Rotten Tomatoes; Mad Max 2: Războinicul șoselelor și Mad Max 4: Drumul furiei în special au fost clasate printre cele mai bune filme de acțiune realizate vreodată. Seria a avut, de asemenea, o influență semnificativă asupra culturii populare, în special ficțiunea apocaliptică și post-apocaliptică, și cuprinde lucrări în medii suplimentare, inclusiv jocuri video și benzi desenate. În 2016, Mad Max: Drumul furiei a devenit primul film al francizei Mad Max care a primit recunoașterea Premiului Oscar, câștigând șase dintre cele zece nominalizări ale sale.

Drepturile nord-americane asupra filmului original au fost deținute anterior de Metro-Goldwyn-Mayer (prin bibliotecile Orion Pictures și American International Pictures), cu toate acestea, în 2021, drepturile nord-americane asupra filmului original au revenit Warner Bros, astfel încât WB acum deține întreaga franciză Mad Max (cu excepția Australiei și Noii Zeelande).

Mad Max (1979)

Pagina filmului: Mad Max


Mad Max este un film de acțiune australian din 1979 regizat de George Miller. Scris de Miller și James McCausland după o poveste a lui Miller și a producătorului Byron Kennedy, plasată „peste câțiva ani”. Filmul spune o poveste despre prăbușirea societății, crimă și răzbunare. Filmul, avându-l în rolul principal pe atunci puțin cunoscutul Mel Gibson, a fost lansat la nivel internațional în 1980. A devenit un filmul australian cu cele mai mari încasări, deținând în același timp recordul în Cartea Recordurilor Guinness timp de decenii ca cel mai profitabil film creat vreodată, și a fost creditat pentru deschiderea în continuare a pieței globale pentru filmele australiene New Wave.

Mad Max 2: Războinicul șoselelor / Mad Max 2: The Road Warrior (1981)

Pagina filmului: Mad Max 2: Războinicul șoselelor


Mad Max 2 este un film australian de acțiune post-apocaliptic din 1981 regizat de George Miller. Această continuare a lui Miller a fost un succes de box office la nivel mondial, care a impulsionat și mai mult cariera lui Mel Gibson. Povestea filmului despre o comunitate de coloniști care s-a mutat pentru a se apăra împotriva unei trupe rătăcitoare de tâlhari urmărește un motiv arhetipal al filmului de frontieră „western”, la fel ca rolul lui Max ca un om împietrit care își redescoperă umanitatea. Se deschide, de asemenea, cu o poveste de fundal neexplicată anterior despre evenimentele tragice care au condus la cele din filmul original.

Mad Max 3: Cupola Tunetului / Mad Max 3: Beyond Thunderdome (1985)

Pagina filmului: Mad Max 3: Cupola Tunetului


Mad Max: Cupola Tunetului este un film din 1985, a treia parte din franciză. Filmul a fost regizat de George Miller și George Ogilvie și i-a avut în rolurile principale pe Mel Gibson și Tina Turner. Partitura originală a fost compusă de Maurice Jarre. În timp ce Miller și-a pierdut inițial interesul pentru proiect după ce prietenul și producătorul său Byron Kennedy a fost ucis într-un accident de elicopter, mai târziu a acceptat să avanseze cu asistența lui Ogilvie.

Mad Max 4: Drumul furiei / Mad Max 4: Fury Road (2015)

Pagina filmului: Mad Max 4: Drumul furiei


Mad Max: Drumul furiei, al patrulea film și o „revitalizare” a francizei (așa cum este descrisă de Miller), este un film de acțiune post-apocaliptic din 2015, co-scris și regizat de George Miller. În timp ce cercetarea locației a fost raportată a fi în curs de desfășurare în mai 2009, producția a fost amânată până în iunie 2012 din cauza nivelurilor neobișnuit de ridicate de ploaie în deșertul australian, care a diminuat sentimentul post-apocaliptic pe care și-l dorea Miller. În cele din urmă, filmările au avut loc în Namibia în anul următor. Filmul a fost lansat pe 15 mai 2015. Îl prezintă pe actorul britanic Tom Hardy în rolul lui Mad Max și pe Charlize Theron în rolul Împărătesei Furiosa. Mel Gibson a fost inițial atașat să joace în Drumul furiei în timpul încercării eșuate de producție din 2003.

Mad Max: Furiosa (2024)

Pagina filmului: Furiosa


Miller și McCarthy au descoperit în timpul procesului de scriere pentru Mad Max: Drumul furiei că au suficient material de poveste pentru două scenarii suplimentare. În martie 2020, a fost anunțat că un film spin-off centrat pe Furiosa este în curs de dezvoltare cu audiții prin Skype, inclusiv actrița Anya Taylor-Joy. Până în luna mai a aceluiași an, prequelul fără titlu, centrat în jurul lui Furiosa, a fost confirmat a fi în dezvoltare activă. Miller a explicat că au fost create povestiri extinse pentru personajele din Drumul furiei și că pentru Furiosa a fost scris un scenariu întreg. Realizatorul a anunțat că personajul principal va fi reformat. Deși inițial dorise s-o elimine digital pe Charlize Theron pentru a relua rolul, el a decis să nu facă acest lucru după ce a văzut filmul The Irishman și a hotărât că tehnologia încă nu a ajuns acolo unde trebuie. Colin Gibson și John Seale se vor întoarce ca designer de producție și, respectiv, ca director de fotografie. Chris Hemsworth și Tom Burke vor juca, de asemenea, în roluri nespecificate. Filmările au început în iunie 2022 pentru o dată de lansare de 24 mai 2024. Filmările s-au încheiat oficial pe 28 octombrie 2022.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii