Header Ads Widget

Lupita Nyong'o

Toate filmele, serialele și biografia actriței Lupita Nyong'o cunoscută pentru filmele 12 ani de sclavie, Noi, Pantera neagră, The 355, Războiul Stelelor: Skywalker - Ascensiunea, Războiul Stelelor: Ultimii Jedi, Războiul Stelelor: Trezirea Forței, Little Monsters, Black Panther: Wakanda Forever și Regina din Katwe.



Biografia actriței Lupita Nyong'o

Lupita Nyong'o (nume complet Lupita Amondi Nyong'o) s-a născut pe 1 martie 1928 în Mexico City, Mexic și este o actriță kenyană-mexicană. Fiica politicianului kenyan Peter Anyang' Nyong'o, s-a născut în Mexico City, unde preda tatăl ei, și a crescut în Kenya de la vârsta de un an. Ea a primit mai multe premii, inclusiv un premiu Oscar, un premiu Daytime Emmy, patru premii NAACP Image și două premii Screen Actors Guild. În plus, ea a fost nominalizată la Primetime Emmy Award și la Tony Award.

Lupita Nyong'o a urmat o facultate în Statele Unite, obținând o diplomă de licență în studii de film și teatru de la Hampshire College. Mai târziu și-a început cariera la Hollywood ca asistentă de producție. În 2008, ea și-a făcut debutul în actorie cu scurtmetrajul East River și, ulterior, s-a întors în Kenya pentru a juca în serialul de televiziune Shuga (2009–2012). În 2009, a scris, produs și regizat documentarul In My Genes. Apoi a urmat o diplomă de master în actorie de la Yale School of Drama. La scurt timp după absolvire, Lupita Nyong'o a avut primul rol de lungmetraj în rolul Patsey în drama biografică 12 ani de sclavie / 12 Years a Slave (2013) a lui Steve McQueen, pentru care a primit aprecieri de critică și a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Lupita Nyong'o și-a făcut debutul pe Broadway ca orfană adolescentă în piesa Eclipsed (2015), pentru care a fost nominalizată la premiul Tony pentru cea mai bună actriță într-o piesă. Ea a continuat cu interpretarea rolului Maz Kanata în trilogia continuare Războiul Stelelor / Star Wars (2015–2019) și un rol principal ca Raksha în Cartea Junglei / The Jungle Book (2016). Cariera Lupitei Nyong'o a progresat cu rolul Nakia în filmul cu super eroi Pantera neagră / Black Panther (2018) din Universul Marvel și rolul principal în filmul de groază al lui Jordan Peele, apreciat de critici, Noi / Us (2019).

Lupita Nyong'o dezvoltă un serial de televiziune bazat pe romanul Americanah al lui Chimamanda Ngozi Adichie, pe care ea îl va produce și în care va juca. Ea va produce și va juca în Born a Crime, o adaptare cinematografică a memoriului cu același nume al lui Trevor Noah, în care o va portretiza pe mama lui Noah, Patricia. Se va reuni cu regizorul Abe Forsythe și cu echipa de creație din spatele filmului de comedie horror Little Monsters pentru un rol principal într-un film de comedie științifico-fantastică. Lupita Nyong'o va relua rolul Nakia în Black Panther: Wakanda Forever, continuarea filmului original Black Panther, programat pentru lansare în iulie 2022. De asemenea, va face echipă cu Natalie Portman pentru a produce și a juca într-o adaptare pentru televiziune a romanului Laurei Lippman, Lady in the Lake, pentru Apple TV+.

În februarie 2021, Lupita Nyong'o a anunțat că va produce un musical animat bazat pe cea mai bine vândută carte pentru copii, Sulwe (2019), pentru Netflix.Ea își va relua și rolul de narațiune din Serengeti (2019).

Filmele și serialele actriței Lupita Nyong'o

 2022Black Panther: Wakanda Forever
Nakia
 2022Human Resources (Serial)
Shame Wizard Asha (voce)
 2022The 355 / 355
Khadijah Adiyeme
 2021Who Are You, Charlie Brown? (Documentar)
Narrator (voce)
 2021Super Sema (Serial)
Sema (voce)
 2020Black Is King
Lupita Nyong'o
 2020James and the Giant Peach with Taika and Friends (Serial)
James
 2019Star Wars: The Rise of Skywalker / Războiul Stelelor: Skywalker - Ascensiunea
Maz Kanata
 2019Us / Noi
Adelaide Wilson / Red
 2019Little Monsters
Miss Caroline
 2017-2018Star Wars: Forces of Destiny / Războiul Stelelor: Forțe ale destinului (Serial)
Maz Kanata (voce)


 2017Star Wars: The Last Jedi / Războiul Stelelor: Ultimii Jedi
Maz Kanata
 2016Queen of Katwe / Regina din Katwe
Nakku Harriet
 2014Nature Is Speaking (Serial)
Flower (voce)
 2014Non-Stop
Gwen
 201312 Years a Slave / 12 ani de sclavie
Patsey
 2009-2012Shuga (Serial)
Ayira

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii