Header Ads Widget

Rooney Mara

Toate filmele, serialele și biografia actriței Rooney Mara cunoscută pentru filmele Aleea groazei, Fata cu un dragon tatuat, Rețeaua de socializare, Efecte adverse, Saroo: Drumul spre acasă, Maria Magdalena, Tineri și rebeli, Coșmar pe Elm Street, Anotimpul victoriei, Pan: Aventuri în Țara de Nicăieri, Kubo şi lăuta magică și Song to Song.



Biografia actriței Rooney Mara

Rooney Mara (nume complet Patricia Rooney Mara) s-a născut pe 17 aprilie 1985 în Bedford, New York, SUA și este o actriță americană. Ea a primit diverse premii, inclusiv un premiu al Festivalului de Film de la Cannes pentru cea mai bună actriță, pe lângă nominalizări la două premii Oscar, un premiu pentru film al Academiei Britanice și două premii Globul de Aur. Născută în familiile Rooney și Mara, și-a început cariera jucând în filme de televiziune și independente, cum ar fi drama despre maturitate Tanner Hall (2009), și a câștigat recunoaștere suplimentară pentru un rol secundar în drama biografică Rețeaua de socializare / The Social Network (2010) a lui David Fincher.

Rooney Mara a avut un progres în carieră când a jucat rolul Lisbeth Salander în thrillerul lui David Fincher, Fata cu un dragon tatuat / The Girl with the Dragon Tattoo (2011), care i-a adus o nominalizare la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. Cariera ei a progresat cu roluri principale în thrillerul Efecte adverse / Side Effects (2013), romanticul științifico-fantastic Ea / Her (2013) și drama romantică Carol (2015); toate trei au fost succese critice și comerciale. Pentru cel din din urmă, ea a câștigat Premiul Festivalului de Film de la Cannes pentru cea mai bună actriță și a primit o nominalizare la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. De atunci, a apărut în drama biografică Saroo: Drumul spre acasă / Lion (2016), drama supranaturală A Ghost Story (2017) și a portretizat-o pe Maria Magdalena în drama biblică Maria Magdalena / Mary Magdalene (2018). După o scurtă pauză, Rooney Mara a jucat împreună în thrillerul psihologic Aleea groazei / Nightmare Alley (2021) al lui Guillermo del Toro.

Rooney Mara este cunoscută pentru activitatea sa de caritate și supraveghează Fundația Uweza, care sprijină programele de împuternicire pentru copii și familii din mahalaua Kibera din Nairobi. Ea este, de asemenea, fondatoarea liniei de îmbrăcăminte vegană Hiraeth Collective. Rooney Mara este într-o relație cu actorul Joaquin Phoenix, cu care are un fiu.

Este al treilea dintre cei patru copii: are un frate mai mare, Daniel, o soră mai mare, Kate Mara, care este și ea actriță, și un frate mai mic, Conor.

Filmele și serialele actriței Rooney Mara

 2022Brideshead Revisited (Serial)
Lady Julia Flyte
 2018Mary Magdalene / Maria Magdalena
Mary Magdalene
 2018Don't Worry, He Won't Get Far on Foot
Annu
 2017Song to Song / De la cântec la cântec
Faye
 2017A Ghost Story
M
 2017The Discovery
Isla
 2016Lion / Saroo: Drumul spre acasă
Lucy
 2016The Secret Scripture
Rose
 2016Una
Una
 2016Kubo and the Two Strings / Kubo şi lăuta magică
The Sisters (voce)
 2015Pan / Pan: Aventuri în Țara de Nicăieri
Tiger Lily
 2015Carol
Therese Belivet
 2014Trash / Gunoi
Olivia


 2013Her / Ea
Catherine
 2013Side Effects / Efecte adverse
Emily Taylor
 2013Ain't Them Bodies Saints
Ruth Guthrie
 2011The Girl with the Dragon Tattoo / Fata cu un dragon tatuat
Lisbeth Salander
 2010The Social Network / Rețeaua de socializare
Erica Albright
 2009Tanner Hall
Fernanda
 2009Dare
Courtney
 2009Friends (with Benefits)
Tara
 2009ER / Spitalul de Urgenţă (Serial)
Megan
 2009The Winning Season / Anotimpul victoriei
Wendy
 2008The Cleaner / Vieti curate (Serial)
Rebecca Smith
 2008Dream Boy
Evelyn (ca Tricia Mara)
 2007Women's Murder Club (Serial)
Alexis Sherman (ca Tricia Mara)
 2006Law & Order: Special Victims Unit / Lege si ordine: Brigada specială (Serial)
Jessica DeLay(ca Tricia Mara)
 2005Urban Legends: Bloody Mary / Legenda lui Bloody Mary (Video)
Classroom Girl #1 (ca Patricia Mara)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii