Header Ads Widget

Zbor deasupra unui cuib de cuci (Film de Oscar 1975) One Flew Over the Cuckoo's Nest

Trailer oficial la filmul câștigător al premiului Oscar în 1976 "Zbor deasupra unui cuib de cuci" 1975 cu actorii: Jack Nicholson si Louise Fletcher. Descriere și detalii despre filmul "One Flew Over the Cuckoo's Nest".

Despre filmul Zbor deasupra unui cuib de cuci


Zbor deasupra unui cuib de cuci / One Flew Over the Cuckoo's Nest este un film american de dramă psihologică din 1975 regizat de Miloš Forman, bazat pe romanul cu același nume din 1962 al lui Ken Kesey. Filmul îl are în rol principal pe Jack Nicholson, care joacă rolul unui nou pacient dintr-o instituție psihică, alături de Louise Fletcher, care interpretează rolul unei asistente austere. De asemenea, are o distribuție secundară formată din Will Sampson, Danny DeVito, Sydney Lassick, William Redfield, precum și Christopher Lloyd și Brad Dourif în debutul lor în film.

Filmările au început în ianuarie 1975 și au durat trei luni, având loc în locații din Salem, Oregon și zona înconjurătoare, precum și în golful Depoe de pe coasta de nord a Oregonului. Producătorii au decis să filmeze filmul în Spitalul de Stat din Oregon, un adevărat spital de boli mintale, deoarece acesta a fost și decorul romanului. Spitalul este încă în funcțiune, deși clădirile originale văzute în film au fost demolate. Filmul a fost lansat pe 19 noiembrie 1975. Considerat de mulți drept unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată, Zbor deasupra unui cuib de cuci / One Flew Over the Cuckoo's Nest ocupă locul 33 în lista "100 de ani... 100 de filme" a Institutului American de Film.

Filmul Zbor deasupra unui cuib de cuci / One Flew Over the Cuckoo's Nest a fost al doilea care a câștigat toate cele cinci premii Oscar majore ale Academiei (cel mai bun film, actor în rol principal, actriță în rol principal, regizor și scenariu) după S-a întâmplat într-o noapte / It Happened One Night în 1934, o realizare care nu s-a repetat până în 1991 cu Tăcerea Mieilor / The Silence of the Lambs. De asemenea, a câștigat numeroase premii Globuri de Aur și BAFTA. În 1993, filmul a fost considerat „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic” de către Biblioteca Congresului Statelor Unite și selectat pentru conservare în Registrul Național de Film.

Sinopsis la filmul Zbor deasupra unui cuib de cuci


Un infractor pledează pentru nebunie după ce a intrat din nou în necazuri și o dată ajuns în instituția de boli psihice, se răzvrătește împotriva asistentelor asupritoare și îi unește pe pacienții speriați.



Regia
Milos Forman

Actori în rolurile principale:
Jack Nicholson, Louise Fletcher, Will Sampson, William Redfield, Brad Dourif, Sydney Lassick, Christopher Lloyd, Danny DeVito, Dean Brooks, William Duell, Vincent Schiavelli, Michael Berryman, Alonzo Brown, Mwako Cumbaka, Nathan George, Marya Small, Scatman Crothers, Phil Roth, Louisa Moritz, Peter Brocco, Delos V. Smith Jr., Josip Elic, Mimi Sarkisian, Ted Markland, Mary Costa, Anjelica Huston

Genul filmului
Drama

Lansare film: 19 Noiembrie 1975 (USA)

Descrierea pe larg a filmului


Patrick McMurphy (Jack Nicholson) se indragosteste de o fata de 15 ani si ajunge in inchisoare pentru corupere de minori. Ajuns aici, McMurphy se preface ca ar fi nebun si reuseste sa fie trimis intr-un azil. Dar constata ca nici in acest loc viata nu este deloc usoara. Asistenta - sefa, Mildred Ratched (Louise Fletcher) se dovedeste a fi mult mai periculoasa decat bolnavii pe care ii persecuta.

In dorinta de a incalzi putin atmosfera apasatoare din ospiciu, McMurphy ii corupe pe colegii lui la jocuri de carti si de basket, reusind astfel sa ii mai scoata din starea lor generala de letargie.

Dar iarasi apar complicatiile. McMurphy da o petrecere, care se sfarseste din pacate tragic: unul dintre internati se sinucide si necazurile incep sa se tina lant.

"Un erou de proportii supraomenesti incearca sa reintrduca respectul de sine si simtul individualitatii intr-un grup de dezmosteniti infranti si lipsiti de personalitate. Filmul reda un conflict simbolic intre bine si rau, dorinta si abstinenta, individ si autoritate; un cosmar kafkian al omului normal inchis printre nebuni. El este o alegorie politica a revolutiei impotriva autoritatii, caracteristica Americii anilor ’60." – J. J. Dawson - 1975

Premii Oscar câștigate de film


Câștigător Oscar Cel mai bun film

Câștigător Oscar Cel mai bun regizor: Milos Forman
Câștigător Oscar Cel mai bun actor: Jack Nicholson
Câștigător Oscar Cea mai bună actriță: Louise Fletcher
Câștigător Oscar Cel mai bun scenariu adaptat

Nominalizare Oscar Cel mai bun actor în rol secundar: Brad Dourif
Nominalizare Oscar Cea mai bună cinematografie
Nominalizare Oscar Cel mai bun montaj
Nominalizare Oscar Cel mai bun sunet


Trailer la filmul Zbor deasupra unui cuib de cuci (1975)


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii