Casablanca este un film american de dramă romantică din 1942, regizat de Michael Curtiz, cu actorii Humphrey Bogart, Ingrid Bergman și Paul Henreid în rolurile principale. Filmat și plasat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, se concentrează pe un expatriat american (Humphrey Bogart) care trebuie să aleagă între dragostea lui pentru o femeie (Ingrid Bergman) sau să-i ajute soțul (Paul Henreid), un lider al rezistenței cehe, să evadeze din orașul Casablanca controlat de Vichy și să-și continue lupta împotriva germanilor. Scenariul se bazează pe Everybody Comes to Rick's, o piesă de teatru neprodusă pentru scenă de Murray Burnett și Joan Alison. Distribuția secundară este formată din actorii Claude Rains, Conrad Veidt, Sydney Greenstreet, Peter Lorre și Dooley Wilson.
Editoarea de scenarii Irene Diamond de la Warner Bros l-a convins pe producătorul Hal B. Wallis să achiziționeze drepturile de film ale piesei în ianuarie 1942. Frații Julius și Philip G. Epstein au fost desemnați inițial să scrie scenariul. Cu toate acestea, în ciuda rezistenței studioului, au plecat să lucreze la seria de filme Why We Fight a lui Frank Capra la începutul anului 1942. Howard Koch a fost repartizat la scenariu până când familia Epstein s-a întors o lună mai târziu. Filmările principale au început pe 25 mai 1942 și s-au încheiat pe 3 august; filmul a fost filmat în întregime la studiourile Warner Bros din Burbank, California, cu excepția unei secvențe de la aeroportul Van Nuys din orașul Van Nuys, Los Angeles.
Deși Casablanca a fost un film de top cu vedete consacrate și scriitori de prim rang, nimeni implicat în producția sa nu se aștepta ca acesta să iasă în evidență printre sutele de filme produse anual de Hollywood. Filmul Casablanca a fost lansat rapid pentru a profita de publicitatea invaziei aliate a Africii de Nord cu câteva săptămâni mai devreme. A avut premiera mondială pe 26 noiembrie 1942, în New York City și a fost lansat la nivel național în Statele Unite pe 23 ianuarie 1943. Filmul a avut un succes solid, chiar dacă nespectaculos la prima sa difuzare.
Depășind așteptările, filmul Casablanca a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, în timp ce regizorul Michael Curtiz a fost selectat drept cel mai bun regizor, iar Epstein și Koch au fost onorați pentru cel mai bun scenariu adaptat. Reputația sa a crescut treptat, până în punctul în care personajele sale principale, versurile memorabile și cântecul tematic omniprezent au devenit toate celebre și în mod constant se clasează în topul listelor cu cele mai mari filme din istorie. În 1989, Biblioteca Congresului Statelor Unite a selectat filmul ca fiind unul dintre primele pentru conservare în Registrul Național de Film pentru că este „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.
Distribuție Actori:
Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt, Sydney Greenstreet, Peter Lorre, S.Z. Sakall, Madeleine Lebeau, Dooley Wilson, Joy Page, John Qualen, Leonid Kinskey, Curt Bois, Abdullah Abbas, Enrique Acosta, Ed Agresti, Arnet Amos, Louis V. Arco, Frank Arnold, Phil Arnold, Brandon Beach, Leon Belasco, Nino Bellini, Trude Berliner, Oliver Blake, Monte Blue, Eugene Borden, Dick Botiller, Maurice Brierre, Anita Camargo, George M. Carleton, Spencer Chan, Melie Chang, Tex Cooper, Gino Corrado, Franco Corsaro, Adrienne D'Ambricourt, Marcel Dalio, Helmut Dantine, Jean De Briac, George Dee, Jean Del Val
Regizor:
Michael Curtiz
Scenarist:
Julius J. Epstein, Philip G. Epstein, Howard Koch
Genul filmului:
Dramă, Romantic, Război, Filme care au câștigat Oscarul pentru cel mai bun Film
Data de lansare:
26 noiembrie 1942 în New York City, lansat la nivel național în Statele Unite pe 23 ianuarie 1943
Premiera în România:
Cunoscut și ca:
Filmul Casablanca a câștigat 3 premii Oscar în anul 1942, inclusiv premiul Oscar pentru cel mai bun film, Oscar pentru regizorul Michael Curtiz și Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat.
Descriere film Casablanca:
Film splendid, de referinta in cinematografia mondiala, distins cu trei Premii Oscar (pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu si cea mai buna regie) si nominalizat la inca cinci importante categorii (muzica lui Max Steiner, montaj, imagine si interpretare masculina in rol principal si in rol secundar).
Un film care place din ce in ce mai mult cu fiecare noua re-vedere si al carui leit motiv muzical ajunge sa obsedeze spectatorul. Într-un bar din Casablanca, doi fosti amanti se reintilnesc intr-o conjunctura care ii sileste sa puna pe primul plan nu sentimentele, ci datoria. E razboi. Intrarea trupelor germane in Maroc e iminenta.
Americanul Rick Blaine a reusit sa faca rost de hirtiile necesare pentru ca doua persoane sa poata lua avionul catre Lisabona. Cind insa afla ca femeia dupa care inca sufera, Ilsa Lund, este la Casablanca, acum maritata cu un marcant lider ceh, Victor Laszlo, cautat de nazisti, Rick ramine inca o data fara ea; de data asta, el este cel care decide...
Nu ne putem inchipui acest film cu alti protagonisti; si totusi, trebuie stiut ca putin a lipsit ca in rolul lui Rick sa fie distribuit Ronald Reagan (ajuns ulterior presedintele Statelor Unite), si nu Humphrey Bogart, iar Ann Sheridan sa o joace pe Ilsa in locul actritei suedeze Ingrid Bergman.
Pianistul din film, Sam, nu era in realitate deloc pianist, ci tobosar (Dooley Wilson), care insa a mimat convingator in timp ce dupa o perdea un pianist adevarat cinta melodia devenita apoi slagar mondial. Interesant este si faptul ca invadarea orasului marocan de catre armatele germane a avut partea sa de contributie la succesul filmului.
0 Comentarii