Header Ads Widget

Cetățeanul Kane (Film de colecție 1941) Citizen Kane

Film de colecție din genul dramă câștigător al unui premiu Oscar pentru scenariu original (1941) "Cetățeanul Kane" cu actorii Orson Welles, Joseph Cotten și Dorothy Comingore. Trailer, detalii, descriere și lansare pentru filmul "Citizen Kane".

Despre filmul Cetățeanul Kane

Cetățeanul Kane / Citizen Kane este un film dramă american din 1941, produs și regizat de Orson Welles și cu el însuși în rol principal. De asemenea, acesta a scris scenariul împreună cu Herman J. Mankiewicz. Filmul a fost primul lungmetraj al lui Orson Welles. Cetățeanul Kane / Citizen Kane este adesea citat ca fiind cel mai bun film realizat vreodată. Timp de 50 de ani consecutiv, a ocupat locul 1 în sondajul decenal al criticilor Sight & Sound al Institutului Britanic de Film și a ocupat primul loc pe lista "100 de ani... 100 de filme" a Institutului American de Film în 1998, precum și actualizarea sa din 2007. Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar la nouă categorii și a câștigat pentru Cel mai bun scenariu (scenariu original) de Herman J. Mankiewicz și Orson Welles. Cetățeanul Kane / Citizen Kane este lăudat pentru cinematografia lui Gregg Toland, montajul lui Robert Wise, muzica lui Bernard Herrmann și structura sa narativă, toate acestea fiind considerate inovatoare și creatoare de precedent.

Filmul cvasi-biografic examinează viața și moștenirea lui Charles Foster Kane, interpretat de Orson Welles, un personaj compus bazat pe baronii media americani William Randolph Hearst și Joseph Pulitzer, magnații din Chicago Samuel Insull și Harold McCormick, precum și aspecte din propriile vieți ale scenariștilor. La lansare, Hearst a interzis ca filmul să fie menționat în ziarele sale.

După succesul pe Broadway al Teatrului Mercury al lui Orson Welles și a emisiunii radio controversate din 1938 „Războiul Lumilor” la Mercury Theatre on the Air, Orson Welles a fost curtat de Hollywood. A semnat un contract cu RKO Pictures în 1939. Deși era neobișnuit pentru un regizor neîncercat, i s-a dat libertatea de a-și dezvolta propria poveste, de a-și folosi propria distribuție și echipă și de a avea privilegiul final. În urma a două încercări eșuate de a demara un proiect, a scris scenariul pentru filmul Cetățeanul Kane / Citizen Kane, colaborând cu Herman J. Mankiewicz. Filmările principale au avut loc în 1940, în același an în care a fost prezentat trailerul său inovator, iar filmul a fost lansat în 1941.

Deși a fost un succes critic, Citizen Kane nu a reușit să-și recupereze costurile la box office. Filmul a dispărut din vedere după lansare, dar a revenit în atenția publicului când a fost lăudat de critici francezi precum André Bazin și relansat în 1956. În 1958, filmul a fost votat numărul 9 pe prestigioasa listă Bruxelles 12 la Expoziția Mondială din 1958. Citizen Kane a fost selectat de Biblioteca Congresului ca membru al grupului inaugural din 1989 de 25 de filme pentru conservare în Registrul Național de Film al Statelor Unite ale Americii pentru că este „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.



Distribuție Actori:
Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead, Ruth Warrick, Ray Collins, Erskine Sanford, Everett Sloane, William Alland, Paul Stewart, George Coulouris, Fortunio Bonanova, Gus Schilling, Philip Van Zandt, Georgia Backus, Harry Shannon, Sonny Bupp, Buddy Swan

Regizor:
Orson Welles

Scenarist:
Orson Welles, Herman J. Mankiewicz

Genul filmului:
Dramă, Mister, Filme de colecție

Data de lansare:
1 mai 1941 (premiera la Palace Theatre), 5 septembrie 1941 în cinematografele din Statele Unite ale Americii

Premiera în România:

Cunoscut și ca:

A câștigat premiul Oscar la categoria Cel mai bun scenariu original în anul 1941.

Descriere film Cetățeanul Kane

Un grup de reporteri încearcă să descifreze ultimul cuvânt rostit vreodată de Charles Foster Kane, milionarul magnat al ziarelor: „Rosebud”. Filmul începe cu un film de știri care detaliază viața lui Kane pentru mase, iar apoi, de acolo, spectatorilor li se arată flashback-uri din viața lui Kane. Pe măsură ce reporterii investighează în continuare, telespectatorii văd o afișare a ascensiunii la faimă a unui bărbat fascinant și cum a căzut în cele din urmă din vârful lumii.

Trailer la filmul "Cetățeanul Kane" - 1941 Citizen Kane


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii