Header Ads Widget

Tancul (2003)

Film românesc Tancul (2003)
Ion Besoiu, Mihai Bratila, Laura Cret, Ioana Flora, Ilarion Ciobanu, Dragos Bucur, Andi Vasluianu



Descrierea filmului românesc Tancul 2003: ...Eroul nostru, tanarul LAE (Nicolae Carnu pe numele sau – fost student catava vreme pe la mijlocul anilor ’90), s-a retras din anumite motive personale in satul sau natal, Paltinis, situat in apropierea Capitalei si unde si-a deschis o mica “afacere”: este patronul unui bar, avand o singura angajata - pe INA (o alta tanara neajutorata de soarta, si care il iubeste pe Lae in tacere).

Actiunea filmului – ce va dura EXACT 24 de ore ! - incepe asadar in zorii zilei fierbinti din vara acestui an...

Trezindu-se devreme si inca buimac de somn – pregatindu-se sa porneasca catre barul sau – Lae constata, cu stupoare, ca in ograda sa a aparut un … TANC ?!

La inceput el crede ca e o farsa, sau o reclama Tv. (desi echipajul tancului ii comunica faptul ca se afla intr-o aplicatie internationala “secreta”). Zambetul lui Lae piere insa atunci cand – la rugamintea sa ! – tancul chiar si trage, spulberand un stejar din imprejurimi... departe !

Innebunit de spaima, Lae da fuga sa anunte autoritatile locale: la primarie insa, se izbeste de zidul necrutator al multimii satenilor ce stau la coada asteptand sa soseasca un camion ce le va aduce saci cu ingrasaminte … Nimanui nu-i arde de “Tancul lui Lae”! (in plus, BRANDABULA - “nebunul satului” – provoaca o permanenta diversiune cu explozia petardelor sale, pastrate inca de la Craciunul trecut!).

Intrigat de faptul ca nimeni nu-l crede in povestea cu tancul, Lae da fuga la bar povestindu-i Inei intreaga tarasenie: dar nici aceasta nu-l crede!...

Derutat, crezand ca nu mai e in toate mintile sale, Lae se intoarce acasa; din pacate, tancul se afla tot acolo, in ograda sa; tanarul ii ospateaza pe tanchistii care par a fi morti de foame si de sete... (dar scena este zarita de cativa sateni – printre care sergentul APAVALOAEI, politistul comunal). Din acest moment … lucrurile se complica!

… Treptat, povestea “TANCULUI LUI LAE” devine obsesiva pentru intreaga comunitate locala: parintele PETRIAN (care are de facut trei slujbe in aceasta zi – un botez, o nunta si o inmormantare), este asaltat de intrebarile credinciosilor; primarul TOADER este nevoit sa solicite sprijinul unui prieten din Capitala - generalul BOLBOCEANU – care va si veni urgent in Paltinis, fiind nas de altfel la nunta ce are loc in comuna … etc, etc.

Noi retinem insa ca intreaga tevatura a impartit comunitatea in doua: unii care cred in “existenta tancului lui Lae”, altii care nu! SI TOTUL SE TRANSFORMA INTR-O IMENSA “BASCAIE”!

O bascalie tipic romaneasca - unde ne putem amuza, sau ingrozi – unde fiecare STIE despre ce poate fi vorba, dar nimeni NU ACTIONEAZA, in sensul de a evita o posibila si poate chiar dramatica schimbare … (Vom admite, astfel, pe loc, o formula uzitata de tipul: “Apatia conduce Romania” ?!).

In aceste conditii – chiar si printre hohote de ras! – finalul nu poate fi decat unul singur, previzibil: PRAPADUL … !

Regia
Andrei Enache

Scenariu
Horia Patrascu

In rolurile principale
Ion Besoiu, Mihai Bratila, Laura Cret, Dragos Bucur, Ilarion Ciobanu, Ioana Flora, Romanita Ionescu, Boris Petroff, Radu Romaniuc, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu

Gen
Comedie

Poze din filmul românesc Tancul, realizat în anul 2003












Filme noiLista actori, Recenzii filme si seriale, Filme cu Zombi, Top 100 serialeTop seriale de acțiune, Filme cu James Bond,

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii