Header Ads Widget

Tancul (2003)


...Eroul nostru, tanarul LAE (Nicolae Carnu pe numele sau – fost student catava vreme pe la mijlocul anilor ’90), s-a retras din anumite motive personale in satul sau natal, Paltinis, situat in apropierea Capitalei si unde si-a deschis o mica “afacere”: este patronul unui bar, avand o singura angajata - pe INA (o alta tanara neajutorata de soarta, si care il iubeste pe Lae in tacere).

Actiunea filmului – ce va dura EXACT 24 de ore ! - incepe asadar in zorii zilei fierbinti din vara acestui an...

Trezindu-se devreme si inca buimac de somn – pregatindu-se sa porneasca catre barul sau – Lae constata, cu stupoare, ca in ograda sa a aparut un … TANC ?!

La inceput el crede ca e o farsa, sau o reclama Tv. (desi echipajul tancului ii comunica faptul ca se afla intr-o aplicatie internationala “secreta”). Zambetul lui Lae piere insa atunci cand – la rugamintea sa ! – tancul chiar si trage, spulberand un stejar din imprejurimi... departe !

Innebunit de spaima, Lae da fuga sa anunte autoritatile locale: la primarie insa, se izbeste de zidul necrutator al multimii satenilor ce stau la coada asteptand sa soseasca un camion ce le va aduce saci cu ingrasaminte … Nimanui nu-i arde de “Tancul lui Lae”! (in plus, BRANDABULA - “nebunul satului” – provoaca o permanenta diversiune cu explozia petardelor sale, pastrate inca de la Craciunul trecut!).

Intrigat de faptul ca nimeni nu-l crede in povestea cu tancul, Lae da fuga la bar povestindu-i Inei intreaga tarasenie: dar nici aceasta nu-l crede!...

Derutat, crezand ca nu mai e in toate mintile sale, Lae se intoarce acasa; din pacate, tancul se afla tot acolo, in ograda sa; tanarul ii ospateaza pe tanchistii care par a fi morti de foame si de sete... (dar scena este zarita de cativa sateni – printre care sergentul APAVALOAEI, politistul comunal). Din acest moment … lucrurile se complica!

… Treptat, povestea “TANCULUI LUI LAE” devine obsesiva pentru intreaga comunitate locala: parintele PETRIAN (care are de facut trei slujbe in aceasta zi – un botez, o nunta si o inmormantare), este asaltat de intrebarile credinciosilor; primarul TOADER este nevoit sa solicite sprijinul unui prieten din Capitala - generalul BOLBOCEANU – care va si veni urgent in Paltinis, fiind nas de altfel la nunta ce are loc in comuna … etc, etc.

Noi retinem insa ca intreaga tevatura a impartit comunitatea in doua: unii care cred in “existenta tancului lui Lae”, altii care nu! SI TOTUL SE TRANSFORMA INTR-O IMENSA “BASCAIE”!

O bascalie tipic romaneasca - unde ne putem amuza, sau ingrozi – unde fiecare STIE despre ce poate fi vorba, dar nimeni NU ACTIONEAZA, in sensul de a evita o posibila si poate chiar dramatica schimbare … (Vom admite, astfel, pe loc, o formula uzitata de tipul: “Apatia conduce Romania” ?!).

In aceste conditii – chiar si printre hohote de ras! – finalul nu poate fi decat unul singur, previzibil: PRAPADUL … !

Regia
Andrei Enache

In rolurile principale
Ion Besoiu, Mihai Bratila, Laura Cret

Gen
Comedie

Colectie filme

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii