Header Ads Widget

Ingerul necesar (2007)


Ana este o femeie tinara, compozitoare de succes. Are o pozitie sociala de invidiat, proiecte muzicale diverse si multa energie. Locuieste intr-o casa mare, decorata minimalist, in alb si negru, intr-o zona rezidentiala a Capitalei.

Din pacate ea sufera de astm. Combinat cu o ciudata forma de alergie. Anumiti stimuli din mediu ii provoaca socuri pe cit de periculoase pe atit de imprevizibile.

In plus are si probleme afective. Nu se simte in siguranta decit in singuratate, atunci cind compune. Orice apropiere a cuiva, exceptie facind Kate, o englezoaica, directoare a unei multinationale in publicitate cu sediul in Romania, ea o resimte ca pe o agresiune.

In acest context, un necunoscut ii da de la distanta nesteptate si paradoxale dovezi de dragoste. Sint mesaje ironice, cadouri neasteptate, manipulari inteligente. Toate semnalele care vin din partea lui au ceva in comun: culoarea albastra si o nuanta moralizatoare.

Ritualul sau de seductie e mai degraba o defilare a puterii sal : caci e suficient ca Ana sa-si doreasca ceva si peste putin timp acel "ceva", sa fie al ei. Realitatea din jurul femeii va fi modificata, iar ea se va simti din ce in ce mai mult ca un actor intr-un show mediatic urias al carui scenariu ii ramine pina la sfirsit necunoscut.

Ana isi da seama ca intr-un fel e prizoniera lui.

Dar femeia refuza orice forma de manipulare din partea necunoscutului. Proces care o face vulnerabila la maximum: nu mai poate compune, devine izolata la extrem, iar intr-un tirziu personalitatea ei sufera un proces lent de destructurare.

Femeia sufera un grav accident intr-o situatie aparent determinata de necunoscut. Pe care il vom vedea in finalul filmului pret de citeva secunde la locul accidentului. Fara sa cunoastem originea sentimentelor sale. Motivele actiunilor pe care le intreprinde. Fara sa intelegem total ciudatul sau ritual de seductie.

Dar oare intelegem totul din actiunile semenilor nostri? Intelegem intotdeauna semnele date de divinitate, de ingerii nostri necesari, care ne ajuta sa ne definim in aceeasi masura in care ne distrug? Putem stapini hazardul unei comunicari fie ea si amoroasa?

Ramine spectatorului sa-si imagineze motivatiile si intentiile personajului nevazut din film, care asemeni unui zeu capricios organizeaza in jurul sau un intreg spectacol, dind din cind in cind dovezi de dragoste imprevizibile si paradoxale.

Regia
Gheorghe Preda

In rolurile principale
Anca Florea, Constantin Florescu, Emily Daller

Gen
Drama

Premiera in Romania
19.10.2007

Colectie filme

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. am vazut "Ingerul necesar" si imi place foarte mult filmu..as vrea sa stiu de unde las putea lua..va rog mult!!

    RăspundețiȘtergere