Header Ads Widget

Amadeus (1984)

Trailer oficial la filmul de Oscar "Amadeus" 1984 cu actorii F. Murray Abraham, Tom Hulce și Elizabeth Berridge. Descriere și dată de lansare pentru filmul "Amadeus".


Despre filmul Amadeus: Amadeus este un film dramă biografică american din 1984, regizat de Miloš Forman și adaptat de Peter Shaffer după piesa sa de teatru Amadeus din 1979. Povestea are loc la Viena, Austria, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și este o poveste ficțională a lui Wolfgang Amadeus Mozart din momentul în care a părăsit Salzburg, descrisă de scriitorul acesteia drept „fantezie pe tema lui Mozart și Salieri”. Muzica lui Mozart este auzită pe larg în coloana sonoră a filmului. Filmul urmărește o rivalitate fictivă dintre Mozart și compozitorul italian Antonio Salieri la curtea împăratului Iosif al II-lea. Filmul îi are în distribuție pe F. Murray Abraham în rolul lui Salieri și pe Tom Hulce în rolul lui Mozart. Abraham și Hulce au fost nominalizați amândoi la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor, Abraham câștigând.

Considerat unul dintre cele mai mari filme ale tuturor timpurilor, Amadeus a fost nominalizat la 53 de premii și a primit 40, inclusiv opt premii Oscar (inclusiv Premiul Oscar pentru cel mai bun film), patru premii BAFTA, patru premii Globul de Aur și un premiu Directors Guild of America. Din 2021, este cel mai recent film care a avut mai mult de o nominalizare la categoria Premiul Oscar pentru cel mai bun actor. În 1998, Institutul American de Film l-a clasat pe locul 53 în lista sa de 100 de ani... 100 de filme. În 2019, filmul a fost selectat pentru conservare în Registrul Național de Film al Statelor Unite de către Biblioteca Congresului ca fiind „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.

"Foarte mult din ceea ce ofera filmul arata ca o supraelaborare din unghiul teatrului a ceea ce era, din acelasi unghi, mult mai exaltat in original. In acelasi timp, e greu de identificat vreun element interpretativ care sa nu faca parte din prelucrarea proteica la care Shaffer si-a supus tema." - Richard Combs - 1985 (Monthly Film Bulletin)

Regia
Milos Forman

Scenarist:
Peter Shaffer

Actori în rolurile principale
F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge, Simon Callow, Roy Dotrice, Christine Ebersole, Jeffrey Jones, Charles Kay

Gen
Dramă

Data de lansare:
19 Septembrie 1984

Cunoscut și ca:
Peter Shaffer's Amadeus

Sinopsis: Viața, succesul și necazurile lui Wolfgang Amadeus Mozart, spuse de Antonio Salieri, compozitorul contemporan care a fost nebun de gelos pe talentul lui Mozart și a susținut că l-a ucis.

Trailerul filmului Amadeus, realizat în anul 1984 și considerat unul dintre cele mai bune filme din lume.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii